Rok 2015 ve znamení hororových kultů?

22.07.2014 18:32

K roku 2014

Každý český, hororový fanoušek mi musí dát za pravdu, že s horory je to v českých kinech dosti bídné. Myslím tím to, že v českých kinech se horory moc neprodukují. Když už, tak jen zřídkakdy. 

V roce 2014 jsme začátkem lednového měsíce mohli vidět ne příliš vydařený díl z celosvětově známé série found footage podívané > Paranormal Acitivity: Th e Maked  Ones

Nedávno se v kinech objevil výborný, kriminální horor Chraň   s od zlého (Deliver Us from Evil), který doporučuji všem hororovým fanouškům, hlavně těm, kteří mají v oblibě duchařské horory. 

Od 31. července 2014 se můžeme těšit na druhý díl (podle mne) úspěšného homevision hororu  is ta (The Purge), jenž mě svojí atmosférou a hlavně originálním nápadem uchvátil! Mnoho kritiků právě samotný nápad tohoto hororu odsoudili, poněvadž jim přišel takový nápad typu "zlegalizovat na 12 hodin kriminalitu" poněkud zvrácený a tak jej odsoudili, ale podle mě je, hlavně pro hororový žánr přínosné, když se přijde s novým nápadem, s novým námětem a to Očista splňuje s přehledem.

V říjnu se můžeme těšit na horor Jess a belle od producentů Paranormal Acitivity, Insidious, Sinister a The Purge. Ve stejném měsíci si premíru též odbude panenka Anna b  elle, jenž bude spin-off úspěšného V zajetí démonů (The Conjuring), zakládající se na skutečné události. První trailer Annabelle si můžete přehrát zde.

Bohužel nevím, jak to vypadá s dru h   ým pokračováním Hrůzné minulosti (The Pact), který by měl být podle informací promítán v roce 2014, ale nejsou uvedené žádné bližší informace. Tak se nechejme překvapit a třeba zanedlouho se očkáme prvních posterů a trailerů. 

A to je tak z hororových kousků, které se budou promít i v České republice vše. 

          

Rok 2015

Následující rok (2015) bude pro fanouška hororu pastvou pro oči! 

Velká spekulace se nese o novém pokračování světoznámého, japonského hororové kultu K r u h, který většina diváků zná z amerického remaku, ovšem hodně se zapomíná na to, že původní (první) kruh vznikl v Japonsku v roce 1998 v rukou režiséra Hideo Nakaty v původním názvu Ringu (リング). Nový spin-off Kruhu je ovšem v nedohlednu a krom pár posterů, jistoty 3D projekce a přibližného obsahu o tomto pokračování neví skoro nic, čili označení premiéry v roce 2015 je jenom teoretické a dá se počítat s nejvyšší pravděpodobností, že se v následujícím roce pokračování tohoto kultu nedočkáme.

Od Scotta Derricksona se můžeme těšit na nový Sinis t er 2, jehož premiéra v roce 2015 je též jen teoretická, ale těšit se na něj můžeme určitě.

 Dru  ho  pokračování se dočkáme i u veleúspěšného hororu Jamase Wana V zajetí Démonů (The Conjuring), kterým dobyl svět hororu 21. století. 

Podle předlohy kultovního hororu se na nás příští rok přiřítí nový, "děsivý" Pol  ter geist, který proslavil v roce 1982 režisér Tobe Hooper a o scénář se postaral Steven Spielberg. Tento kult se divákům do paměti vryl díky  svému humoru, který se jen tak nevidí u hororu, který vás děsí svojí atmosférou, ale zde bylo míšení humoru s děsem naprosto excelentní. Nezapomenout nemůžeme ani na neuvěřitelný tenounký hlásek malé Heather O'Rourke, která 6 let po natočení Poltergeistu zemřela ve věku 12 let.

Původně se na rok 2015 plánovala premiéra filmu natočené podle počítačové hry Dead  Is land, ovšem veškeré informace jsou v nedohlednu a tak tedy Dead Island zařazujeme opět spíše do kategorie "premiéra v nedohlednu".

James Wan stvořil mnoho novodobých kultů mezi horory. Těmi nejznámějšími jsou Saw, Zlověstné ticho, V zajetí démonů a Insidious, který by si měl za rok v květnu jako již třet í d íl odbýt svojí premiéru. James Wan se na třetím dílu podílet nebude. O režii se postará jeho spolupracovník Leigh Whannell (scénárista Insidious a Insidious 2).

 

Od stejného produkčního týmu by jsme měly býti odměněni druhým pokr a čováním úspěšné Ženy v černém s podtitulem The Angles of Death.

V čím dál více populárnějším hororovém žánru "found footage", který se vyznačuje svojí snahou o největší autentičnost (např. Paranormal Activity, REC, Záhada Blair Witch) se dočkáme třetího pokráčování V/H/S:   Viral. Hororovou akcí nabitý trailer ke shlédnutí zde.

 

STRUČNÝ PŘEHLED

Horor v roce 2014 (premiéra v ČR kinech)

1) Paranormal Acitivity: Prokletí (Paranormal Acitivity: The Marked Ones)

2) Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil)

3) Očista: Anarchie (The Purge: Anarchy)

4) Jessabelle

5) Annabelle

6) The Pact II *

 

Horor v roce 2015 (premiéra v ČR kinech)

1) Kruh 3D (The Ring 3D) *

2) Sinister 2 *

3) V zajetí démonů 2 (The Conjuring)

4) Poltergeist *

5) Dead Island *

6) Insidious 3

7) The Woman in Black: The Angels of Death *

 
* horory s neohlášenou premiérou
 

O dalších hororech, které si svojí premiéru odbydou i na plátnech českých kin budu postupem času samozřejmě informovat a aktualizovat tento článek.